Luxe artikelen die op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd worden; daarmee willen Petra van Roon, Michiel van Heusden en actrice/filmmaakster Hanna Verboom zich onderscheiden binnen de designwereld. Met lifestylemerk Palais willen de ondernemers laten zien ‘dat het ook anders kan’.
Sophie ZimmermanJournalist & tekstschrijver
Ik ben Sophie en ik schrijf. Vooral over ondernemen en duurzaamheid. Op deze site deel ik mijn werk.
Mail me op info@sophiezimmerman.nl
Rob Peetoom dacht 50 jaar geleden bij de opening van zijn eerste kapperszaak al aan uitbreiding. Maar dat zijn naam ooit op de gevel van een zaak in New York zou prijken, had hij niet durven dromen.
Wie een kamer boekt bij Hotel Pistache, kan met een app de deuren van het hotel en de geboekte kamer openen. “Inchecken is niet meer nodig”, vertellen eigenaressen Florianne Eshuis en Cathelijne van der Lande van het in maart geopende boetiekhotel.
Guus Benning en Noah Boeken lieten zich voor hun bedrijf JuiceBrothers inspireren door de coldpressed juicebars die zij in New York zagen. Nu, vijf jaar later, hebben ze niet alleen zes vestigingen in Amsterdam, maar ook twee franchisevestigingen in datzelfde New York.
Tempeh gemaakt van lupinebonen. Het is een product dat voor velen moet worden uitgelegd. Maar dat doen ondernemers Florian Rath en Daan Schillemans, die onder de naam Bumi het voedingsproduct ontwikkelden, met veel plezier.
Wie in het ziekenhuis röntgenfoto’s of een hartfilmpje wil laten maken, moet vaak wachten op een afspraak en vervolgens weer wachten op de uitslag. Dat kan anders, vonden ondernemer Erik Schoones en radioloog Gijs Keeren.
De producten van groothandel Van Verre komen overal vandaan. “Wij kopen eerlijke duurzame producten in van over de hele wereld”, vertelt oprichtster Suzanne Mertens. “En we verkopen ze ook aan retailers wereldwijd. Onze klanten komen uit Tokio, Athene, New York, Nieuw Zeeland, noem het maar op.”
Verse biologische boter met daslook en veldzuring uit kruidenrijke weilanden. Met hun Onkruidenboter willen de ondernemers van Van de Koe niet alleen culinair iets toevoegen; ze hopen ook bij te dragen aan de populatie van weidevogels.
Lantaarnpalen die werken op zonne-energie. Met die uitvinding maakt het Delftse high-tech bedrijf FlexSol Solutions wereldwijd impact. De lantaarnpalen bevatten unieke cilindrische zonnepanelen gemaakt middels een speciale technologie. Die bedacht de eigenaar van het bedrijf, Lennert van den Berg, al tijdens zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek.
Fermenteren is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen. Met een RotPot kun je zelf thuis aan de slag gaan met deze conserveringstechniek waarbij gisten en bacteriën worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken.