Sophie ZimmermanJournalist & tekstschrijver

Ik ben Sophie en ik schrijf. Vooral over ondernemen en duurzaamheid. Op deze site deel ik mijn werk.

Mail me op info@sophiezimmerman.nl

OP DE WERKVLOER

‘Koester de onderwaterwereld’

In het Zee Aquarium is geen dag hetzelfde. En dat vindt directeur Dirk Majewski het leuke aan zijn werk. “Je werkt met levende have, dus er gebeuren altijd onverwachte dingen; je wordt continu uitgedaagd.”

STARTER VAN DE WEEK

Eigen assistent op afstand

Veel ondernemers krijgen stress van een overvolle inbox en een lange to do-lijst. Stephanie Kuijpers-Laumans wordt daar juist blij van. De oprichtster van The Project Doctor schept met haar team van virtual assistants orde in de chaos van anderen. “Je kunt ons zien als persoonlijke assistenten die de zaken voor onze werkgevers op afstand regelen.”

HART VOOR DE ZAAK

Plantaardige alternatieven voor kaas

Toen Charlotte Zum Vörde sive Vörding zeven jaar geleden Charly’s All is Fair oprichtte maakte ze aanvankelijk plantaardige en biologische taarten. Al snel ruilde ze de zoetigheden in voor hartigere producten. “Ik hoorde in die tijd vaak van mensen dat ze wel plantaardig wilden eten, maar dat het opgeven van kaas een brug te ver voor ze was.” Dus dook de onderneemster de keuken in op zoek naar producten die dat gemis dragelijk zouden maken.

FAMILIEZAKEN

‘Materialen leren voelen en lezen’

Marco Barens (49) en zijn broer Rob (50) runnen samen de steenhouwerij die de opa van hun vader in 1929 begon. “Het bedrijf werd van vader op zoon overgedragen en wij zijn nu dus al de vierde generatie”, vertelt de ondernemer.

STARTER VAN DE WEEK

Oud met jong in de keuken

Ouderen die samen met jongeren soep koken die vervolgens verkocht wordt via supermarkten, restaurants en cateraars. Met dat concept wil Max Kranendijk eenzaamheid onder ouderen bestrijden.

OP DE WERKVLOER

Verven met wortels en roest

Bij binnenkomst in het Boro*Atelier – in het gebouw van een creatieve broedplaats in Amsterdam-West – valt meteen de relaxte sfeer op. Er klinkt zachtjes Arabische muziek op de achtergrond terwijl her en der in het voormalige klaslokaal mensen in de weer zijn achter een naaimachine of met stof en een schaar.
Als oprichtster Lotje Terra gaat zitten, vraagt ze of er een ander muziekje op kan worden gezet. “Iedereen mag een uur per dag bepalen naar welke muziek er wordt geluisterd”, lacht ze. “Zo blijft iedereen tevreden.”

HART VOOR DE ZAAK

Krekelburger op het menu

Veel mensen moeten niet denken aan het eten van insecten. George Brandenburg en Sander Peltenburg willen dat met De Krekerij veranderen. De introductie van de krekelburger – een hamburger gemaakt van krekels – is de eerste stap.

STARTER VAN DE WEEK

Veganistische online shop

Wie veganist is, moet goed opletten bij het winkelen. “Ook producten waarvan je het niet van verwacht, kunnen dierlijke bestanddelen bevatten”, zegt Stephan Stegeman. Om dat probleem weg te nemen richtte hij samen met Kim van Langelaar en Alex Jansen het online veganistische warenhuis Shop Like You Give a Damn op.

SOCIALE ZAKEN

‘Luierafvalberg moet verdwijnen’

Wasbare luiers zijn veel makkelijker in gebruik dan veel mensen denken, meent Caroline Beelen. Met haar webwinkel BambooBaby wil de onderneemster zoveel mogelijk ouders over de streep trekken om het duurzame alternatief voor wegwerpluiers te gaan gebruiken.

FAMILIEZAKEN

‘Klaar met het nomadische bestaan’

Arnold Sikking en Bernadette Kuijpers deden jarenlang ontwikkelingswerk in West-Afrika tot ze besloten het roer om te gooien. Zonder er ooit te zijn geweest, kochten ze via het internet een verlaten boerderij op een stuk grond in Slowakije. Tien jaar later runnen ze daar nog steeds kampeerboerderij Lazy.