Sophie ZimmermanJournalist & tekstschrijver

Ik ben Sophie en ik schrijf. Vooral over ondernemen en duurzaamheid. Op deze site deel ik mijn werk.

Mail me op info@sophiezimmerman.nl

GRENSVERLEGGER

Trends in de kerstboom

Kerstballen die met de mode meegaan. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet volgens Loesje Donner-Raedts en Yan Xu van Vondels. Met hun kerstversiering-merk spelen de onderneemsters in op de nieuwste trends op het gebied van mode en lifestyle.

SOCIALE ZAKEN

Oud brood is grondstof jenever

In Nederland wordt jaarlijks 120 miljoen kilo brood weggegooid. Zonde, vonden Nico Commandeur (21) en Chris Rijkenberg (28). “En toen dachten we: laten we kijken of we jenever kunnen maken van dat oude brood”, vertelt Commandeur.
Het bleek te werken. Bakers Best Genever was geboren.

MKB Innovatie Top 1000

Koel blijven bij stroomuitval

In tientallen landen ter wereld is stroomvoorziening geen vanzelfsprekendheid. De stroom valt er met grote regelmaat uit. Eén van de problemen die daardoor ontstaan is gebrek aan koeling waardoor voedsel en medicijnen bederven. De Nederlandse startup Coolfinity pakt dat probleem aan met hun innovatieve koelsysteem.

FAMILIEZAKEN

Wereldreis overboord door ‘grap’

Toen Renate de Klein en Frank Hanssen ‘voor de grap’ een keer hun zelfgemaakte veganistische taartjes verkochten op een Rotterdamse markt, wonnen ze meteen de prijs voor beste foodconcept. “We stonden op het punt om een wereldreis te maken, maar besloten de plannen om te gooien”, vertelt Hanssen.

GRENSVERLEGGER

Spreken met digitaal design

Met zijn designstudio Momkai is Harald Dunnink (37) verantwoordelijk voor de digitale omgeving van klanten als Red Bull Studios en Imperial College London. De Engelstalige versie van het journalistieke platform De Correspondent – waar hij creatief directeur van is – wordt later dit jaar in New York gelanceerd. Voor Dunnink beperkt ondernemen zich allang niet meer tot Nederland.

SOCIALE ZAKEN

Drinkrietjes van graanstengels

“Plastic rietjes zijn niet meer van deze tijd.” Ev Liu is stellig. De Amsterdamse onderneemster (31) ging op zoek naar een alternatief voor plastic drinkrietjes en kwam uit bij rietjes van riet. “Graanstengels zijn perfect om door te drinken.”

SOCIALE ZAKEN

De toekomst mooier kleuren

Het duurzame verfmerk Fairf wil de traditionele verfmarkt opschudden. “Er is heel weinig vernieuwing binnen deze markt. Daar willen wij verandering in brengen”, aldus Laurens van Dort, bedenker en oprichter van het bedrijf. “Met een product dat deugt en de kritische consument aanspreekt.”

STARTER VAN DE WEEK

Een nieuwe kijk op blik

Eten uit blik is duurzaam, gezond en makkelijk. Toch zit een negatief imago ingeblikt voedsel in de weg. Maartje Schoolderman (31) wil daar verandering in brengen met vanBLIK; basismaaltijden in blik.

FAMILIEZAKEN

Lekker geurtje van afvalstromen

Noëlle en Boye Dorenbos zijn hun leven lang al gefascineerd door geur. “Dat hebben we van huis uit meegekregen”, vertelt Noëlle. “Onze moeder speelde vaak een reukspelletje met ons waarbij we moesten raden welke kruiden er in een gerecht zaten.”

SOCIALE ZAKEN

Drinkglazen van oude wijnflessen

Rebottled maakt drinkglazen van lege wijnflessen. De Utrechtse startup gelooft dat upcyclen het nieuwe recyclen is. “Door flessen te upcyclen tot nieuwe producten maak je pas echt winst”, stelt mede-eigenaar Juan Flores (27).