Asperges en aardbeien, dat is waar het Noord-Hollandse tuinbouwbedrijf By Broersen tegenwoordig om bekendstaat. Maar dat was niet altijd zo. Vader Ruud en moeder Ilse Broersen-Karsten bouwden lokaal naam op met hun aardbeien, boerderijwinkel en pluktuin, maar in het verbouwen van asperges zagen ze zo’n 10 jaar geleden nog geen heil.
WARMENHUIZEN – Asperges en aardbeien, dat is waar het Noord-Hollandse tuinbouwbedrijf By Broersen tegenwoordig om bekendstaat. Maar dat was niet altijd zo. Vader Ruud en moeder Ilse Broersen-Karsten bouwden lokaal naam op met hun aardbeien, boerderijwinkel en pluktuin, maar in het verbouwen van asperges zagen ze zo’n 10 jaar geleden nog geen heil.
Toen de leverancier van groene asperges aan hun boerderijwinkel in 2013 aangaf met de teelt te willen stoppen, begon het te kriebelen bij de zoons van het tuindersechtpaar: Sem en Kay. “We hadden het er aan de keukentafel over en we waren allemaal enthousiast over de asperges”, vertelt Sem Broersen (destijds 16). “Maar onze ouders zeiden: wij zijn te druk. Pakken jullie het maar op als jullie het zo interessant vinden.”
Dat betekende niet dat hun ouders de verantwoordelijkheid namen en de jongens hen daarbij mochten helpen, benadrukt Kay Broersen (destijds 18). “We hebben toen echt zelf onze eigen onderneming opgezet: Broersen Asperges. We hebben ons spaargeld erin gestopt – dat we hadden verdiend door te helpen bij het tulpenbedrijf van onze oudere broer – een stuk land van onze ouders gehuurd en zijn begonnen met het verbouwen van onze eigen teelt. Eerst alleen groene asperges en vanaf 2017 zijn we ook met witte asperges aan de gang gegaan.”
In datzelfde jaar besloten ouders en zoons ook om hun beider bedrijven samen te voegen en verder te gaan onder één naam: By Broersen. “Omdat we toch vanuit hetzelfde adres werkten en er kosten door elkaar heen liepen voor bijvoorbeeld de koeling en de kantine, leek dat ons een logische stap. Het geeft ook de mogelijkheid om in zaken als promotie samen op te trekken”, legt Sem uit. “Omdat tegen die tijd wel duidelijk was dat wij uiteindelijk sowieso het bedrijf van onze ouders zouden willen overnemen, hebben we de 2 Vof’s daarom samengevoegd tot 1.”
De broers hebben nooit het gevoel gehad dat ze gepusht zijn door hun ouders om als familiebedrijf verder te gaan. “Ze waren zelfs altijd een beetje behoudend als het om een toekomst voor ons in de tuinbouw ging”, vertelt Sem. “Ze hebben ons echt totaal niet gepusht, maar toen eenmaal bleek dat we er echt voor wilden gaan hebben ze ons de verantwoordelijkheid en het vertrouwen gegeven.”
Sinds vader Ruud in 2020 overleed, runnen de jonge ondernemers het familiebedrijf samen met hun moeder. “Wij zijn inmiddels verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, maar zij helpt en denkt nog met ons mee”, vertelt Kay. “Dat gaat in principe heel goed, hoewel we altijd zoveel ideeën hebben dat onze moeder ons nog wel eens af wil remmen”, lacht hij. “Soms heeft ze dan wel een punt, maar inmiddels weet ze ook dat als wij echt overtuigd zijn van een idee, dat het dan meestal wel goed uitwerkt.”
Het harde werken van de hele familie en de vele ideeën van de broers hebben uiteindelijk niet alleen geleid tot een combinatie van aardbeien- en aspergeteelt en een steeds grotere pluktuin, maar ook tot de uitbreiding van de boerderijwinkel naar een nieuw pand van 100m2 waar ook producten van leveranciers uit de omgeving te koop zijn. Ook zetten ze een kerstpakketten-business op en kunnen buurtbewoners hun eigen kip te adopteren en wekelijks de eieren op komen halen. Plannen voor nieuwe initiatieven in de toekomst, zoals vaste horeca op het erf, zijn er volop.
De jonge ondernemers beschouwen hun ouders als voorbeeld voor de manier waarop zij hun bedrijf nu runnen. “Zij hebben ons een mooi voorzetje gegeven door te laten zien dat je in deze branche een bloeiend bedrijf op kunt bouwen door niet per se te kiezen voor schaalvergroting, maar voor kleinschalige specialisatie”, stelt Kay. ”Dat hebben zij zelf ooit gedaan door de tulpenteelt waar onze opa en oma op deze plek mee zijn begonnen, af te stoten en volop in te zetten op het verbouwen van aardbeien.”
Natuurlijk heeft de basis die hun grootouders en ouders hebben gelegd op het terrein in Warmenhuizen de broers geholpen te komen waar ze nu staan, erkennen ze. “Maar het was voor ons vooral heel mooi om in een bedrijf te kunnen stappen dat nog niet af was. Onze ouders zagen zelf ook nog groei in hun werkzaamheden”, aldus Sem.
“Het is natuurlijk fijn dat er al dingen stonden waar we op verder konden bouwen, waardoor we niet alles helemaal zelf uit hebben moeten vinden”, vult Kay zijn broer aan. “Maar door het vertrouwen en de ruimte die we kregen om er onze eigen draai aan te geven, staat er nu een bedrijf dat klaar is voor de toekomst.”