Eva van Schijndel begon haar eigen lingeriemerk uit frustratie. “Steeds als ik een nieuwe bh kocht, zat deze al snel niet meer goed”, vertelt de oprichtster van Savara Intimates. “En ik wist dat ik niet de enige was met dit probleem. Ik groeide op met twee zussen, en samen met mijn moeder hadden we misschien wel 100 bh’s in huis omdat we nooit echt tevreden waren.”
ZEIST – Eva van Schijndel begon haar eigen lingeriemerk uit frustratie. “Steeds als ik een nieuwe bh kocht, zat deze al snel niet meer goed”, vertelt de oprichtster van Savara Intimates. “En ik wist dat ik niet de enige was met dit probleem. Ik groeide op met twee zussen, en samen met mijn moeder hadden we misschien wel 100 bh’s in huis omdat we nooit echt tevreden waren.”
Ze bedacht een verstelbaar maatsysteem waarmee de breedte van de bh kan worden aangepast naar behoefte. Ook bestaan de cups van de Savara Intimates-bh’s – die worden gemaakt van reststoffen uit de mode-industrie – uit stretchmateriaal waardoor kleine veranderingen in maat geen probleem meer zijn.
Dit ontwerp ontstond ‘door heel veel uitproberen achter de naaimachine’. Een machine die Van Schijndel, voordat ze op het idee van een eigen lingeriemerk kwam, nog nooit had aangeraakt. “Ik houd wel van een uitdaging”, lacht de 25-jarige onderneemster. “En eerlijk gezegd dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn?”
Best moeilijk, blijkt achteraf. Vooral het vinden van de juiste producent was ‘een lange weg’. “Duurzaamheid was één van mijn belangrijkste focuspunten en dat bleek nogal lastig in deze sector”, vertelt Van Schijndel. “Als ik bij potentiële producenten informeerde hoe er met het milieu en personeel werd omgegaan, kreeg ik soms zelfs helemaal geen antwoord meer.”
Nadat ze afgelopen zomer eindelijk een producent had gevonden die voldeed aan al haar eisen, kwam ze alsnog van een koude kermis thuis toen ze een ‘volledig mislukt’ sample ontving.
Dergelijke tegenslagen maakten het afgelopen jaar soms lastig. “Ik heb echt wel eens getwijfeld of het niet onmogelijk was wat ik wilde”, erkent Van Schijndel. Maar ondertussen stroomden de bestellingen al binnen via Instagram en de webshop.
De onderneemster besloot daarom om zelf de bh’s te blijven maken terwijl ze doorging met haar zoektocht naar de juiste producent. Na ‘nachten doorwerken’ achter de naaimachine heeft ze nu eindelijk een producent gevonden waar ze blij mee is: een kleinschalig atelier in Letland. “Ik kijk er naar uit om mijn naaimachine voorlopig even niet aan te raken en me te richten op het verder opbouwen van mijn bedrijf. Ik hoop heel veel vrouwen blij te maken met een mooie duurzame bh waar ze lang mee kunnen doen.”