In het Zee Aquarium is geen dag hetzelfde. En dat vindt directeur Dirk Majewski het leuke aan zijn werk. "Je werkt met levende have, dus er gebeuren altijd onverwachte dingen; je wordt continu uitgedaagd."
BERGEN AAN ZEE – In het Zee Aquarium is geen dag hetzelfde. En dat vindt directeur Dirk Majewski het leuke aan zijn werk. “Je werkt met levende have, dus er gebeuren altijd onverwachte dingen; je wordt continu uitgedaagd.”
Hij voegt er aan toe dat je het wel echt leuk moet vinden. “Het maakt de dieren niet uit of het zondag is of nieuwjaarsdag; dit werk gaat altijd door.” Het Zee Aquarium is een van de weinige particuliere aquaria in Europa. Er zijn meer dan driehonderd verschillende vissoorten te bewonderen in thematisch ingerichte bassins.
Majewski groeide op in het bedrijf dat zijn moeder begin jaren 70 kocht, samen met zijn stiefvader. “Ik wist al van jongs af aan dat ik later in de zaak wilde werken”, vertelt hij. “Ik heb nooit de droom gehad om iets anders te gaan doen. Hier ben ik thuis.”
De ondernemer, die al als tiener in het bedrijf bijsprong en in 1995 officieel vennoot werd, heeft grotendeels zichzelf opgeleid. “Al doende leert men. Er is ook niet echt een opleiding voor. De opleiding Aquacultuur heeft wel raakvlakken, maar we hebben hier zoveel verschillende soorten vissen dat je daar niet alles leert. En daar komt dan nog de hele bedrijfsvoering bij.”
Majewski heeft zich het vak van aquarium-directeur eigen gemaakt en inmiddels volgt dochter Romy (22) in zijn spoor. “Zij gaat mij uiteindelijk opvolgen”, vertelt de trotse vader. “Ze doorloopt nu alle facetten van het bedrijf. Ze is begonnen in het winkeltje, heeft zich bezig gehouden met de verbouwing en richt zich nu vooral op het biologische gedeelte.”
Die verbouwing in 2016 betrof een fikse uitbreiding van het bedrijf met een nieuw entreepand, een buitenbassin voor zeehonden en een filmzaal. “Die investering had ik niet gedaan als Romy de zaak niet zou willen overnemen. Ik denk dat elke ondernemer op een gegeven moment een punt bereikt, waarop je beslist of je nog een extra stap neemt of verder gaat zoals het is.”
De collectie van het aquarium wordt regelmatig aangevuld. “Het is een soort postzegelverzameling”, vergelijkt de ondernemer. “Je hebt een bepaalde basis maar er zijn altijd wel bijzondere exemplaren waar je van droomt. Hoewel het nou ook niet zo is, dat ik een lijstje boven mijn bed heb hangen hoor.” Eventuele uitbreiding is vooral afhankelijk van het aanbod, vooral als het om koudwatervissen gaat. “Voor tropische vissen zijn er best wat import-kanalen, maar bij koudwatervissen ben je afhankelijk van consumptievissers.”
De onderlinge band met andere aquaria in Europa is mede daarom erg belangrijk voor Majewski. “Binnen dat netwerk doen we vooral aan ruilhandel. Toen ik twintig kabeljauwen kreeg aangeboden, bracht ik er een paar naar Frankrijk en kwam ik met een octopus terug.” Het netwerk is ook onmisbaar voor kennis. “Als ik een haai heb met een bultje op zijn kop, maak ik daar een foto van, deel die en dan heb ik binnen een uur zes adviezen in mijn mailbox.”
Met de collectie hoopt Majewski bij zijn bezoekers vooral verwondering op te roepen. “Het leukste vind ik het als ze zich bijvoorbeeld verbazen over hoeveel kleur veel vissen in de Noordzee hebben. Ik hoop dat mensen na een bezoek bij ons nóg beter beseffen dat we voorzichtig met de onderwaterwereld om moeten gaan. Al het leven komt oorspronkelijk uit zee. Dat moeten we koesteren.”