In tientallen landen ter wereld is stroomvoorziening geen vanzelfsprekendheid. De stroom valt er met grote regelmaat uit. Eén van de problemen die daardoor ontstaan is gebrek aan koeling waardoor voedsel en medicijnen bederven. De Nederlandse startup Coolfinity pakt dat probleem aan met hun innovatieve koelsysteem.
AMSTERDAM – In tientallen landen ter wereld is stroomvoorziening geen vanzelfsprekendheid. De stroom valt er met grote regelmaat uit. Eén van de problemen die daardoor ontstaan is gebrek aan koeling waardoor voedsel en medicijnen bederven. De Nederlandse startup Coolfinity pakt dat probleem aan met hun innovatieve koelsysteem.
“Wij leveren koelkasten die blijven werken, ook als de stroom is uitgevallen”, vertelt oprichter Maarten ten Houten. Het koelsysteem van Coolfinity slaat koude op als de koelkast stroom heeft. Als de stroom uitvalt, blijft het systeem actief koelen. “Onze koelkasten hebben slechts 6 uur stroom per dag nodig om 24 uur te werken. En als de stroom voor langere tijd uitvalt, blijft de inhoud tot wel 48 uur koud”, legt hij uit.
Innovatiemanager Steven Burger vult aan: “Die stroomtoevoer hoeft niet 6 uur onafgebroken te zijn om de koelkast te laten werken. De energie wordt ook opgeslagen als er maar korte periodes van stroom zijn. Bovendien koelen onze koelkasten zonder stroomtoevoer de inhoud ook echt af.”
De koeltechnologie is ontwikkeld tijdens een interne innovatiewedstrijd van Heineken. De bierbrouwer besloot de ontwikkeling vanwege een reorganisatie niet door te zetten. Ten Houten, die bij het bedrijf werkte en aan het hoofd van het koelkast-project stond, ging zelfstandig verder. “Ik dacht: als ik dit nu niet doe, dan krijg ik daar later in het bejaardentehuis heel veel spijt van. Ik heb bij Heineken voorgesteld om als zelfstandig ondernemer met de koelkast door te gaan en zij gaven mij hun zegen.”
Waar de focus vanuit Heineken lag op het koud kunnen houden van drank in stroomarme landen, richt Coolfinity zich voornamelijk op de markten van voeding en medicijnen. “Voor ons is het sociale aspect belangrijk”, aldus commercieel directeur Berend Schols. “Binnen die markten kunnen we echt impact maken. De indirecte effecten van goede koeling zijn daar zó groot. Koeling is een basisbehoefte, net als verlichting en een dak boven je hoofd.”
Schols, die een medische achtergrond heeft, benadrukt het belang van goede koeling voor medicijnen. “Medische goederen zoals vaccins en insuline moeten vanaf productie tot toediening continu bewaard worden tussen de 2 en 8 graden Celsius, anders werken ze niet goed. Wat je nu vaak ziet in ontwikkelingslanden is dat ze óf bewaard worden in te warme omstandigheden óf in koelkasten die voor de helft uit een blok ijs bestaan. Dat is allebei funest voor de werking.”
Naast klinieken, ziekenhuizen en apotheken in ontwikkelingslanden richt Coolfinity zich ook op lokale ondernemers. “Kleine winkeliers in die landen trekken nu vaak ’s nachts de stekker uit hun koelkast om stroomkosten te besparen. Maar vervolgens staan hun koelkasten de volgende ochtend te loeien om alles weer af te koelen”, schetst Schols. “En vissers kunnen met onze koelkasten hun vangst bewaren tot er een handelaar komt met een goed bod in plaats van dat ze hun waar meteen aan de eerste bieder moeten verkopen uit angst voor bederf.”
Uiteindelijk hoopt Ten Houten dat overal ter wereld betrouwbare koeling beschikbaar komt. De startup werkt daar geleidelijk naartoe. “We zijn nu bezig om de koelkast op zonne-energie te laten werken. Een volgende stap in de goede richting.”