Lantaarnpalen die werken op zonne-energie. Met die uitvinding maakt het Delftse high-tech bedrijf FlexSol Solutions wereldwijd impact. De lantaarnpalen bevatten unieke cilindrische zonnepanelen gemaakt middels een speciale technologie. Die bedacht de eigenaar van het bedrijf, Lennert van den Berg, al tijdens zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek.
Delft – Lantaarnpalen die werken op zonne-energie. Met die uitvinding maakt het Delftse high-tech bedrijf FlexSol Solutions wereldwijd impact.
De lantaarnpalen bevatten unieke cilindrische zonnepanelen gemaakt middels een speciale technologie. Die bedacht de eigenaar van het bedrijf, Lennert van den Berg, al tijdens zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek.
“Wij kunnen mono-kristallijn silicium zonnecellen buigen. Hierdoor zitten we niet vast aan vlakke panelen en kunnen de zonnecellen op een esthetische en praktische manier in producten verwerkt worden”, vertelt hij.
In eerste instantie richtte Van den Berg na de oprichting van FlexSol Solutions zijn pijlen op dakpannen die werken op zonne-energie. Maar de dakpan-industrie bleek in 2012 nog niet klaar voor de innovatie.”Lantaarnpalenfabrikanten bleken innovatiever en stonden wel open voor de techniek, dus toen zijn we ons daar op gaan richten”, aldus de ondernemer.
De lantaarnpalen van het bedrijf staan inmiddels overal ter wereld. “Ons klantenbestand is heel internationaal. Er staan zelfs palen in de Arabische Woestijn en we gaan nu een woonwijk in Las Vegas voorzien van lantaarnpalen”, vertelt Van den Berg.
“Nederland is zeker niet onze grootste afzetmarkt. Maar we doen hier wel regelmatige bijzondere projecten waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Zoals in de Duinvallei in Katwijk, een gebied waar de gemeente verschillende duurzame en innovatieve projecten de ruimte geeft.”
Sinds de introductie van de palen zijn Van den Berg en zijn team – dat inmiddels bestaat uit 15 man – continu bezig met het verbeteren van hun product. “We hebben bijvoorbeeld machine learning software geïmplementeerd, waarmee de lichtmasten ook na plaatsing nog slimmer en efficiënter worden. Met de data die door alle masten wereldwijd verzameld wordt, kunnen we onze service en producten blijven verbeteren.”
Door de geïmplementeerde software kunnen de palen op afstand beheerd worden. Van den Berg: “Op die manier kunnen afgelegen gebieden verlicht worden. Maar ook voor stedelijke gebieden zijn onze palen een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele straatverlichting. Er is geen bekabeling meer nodig waardoor de aansluitkosten uitgespaard kunnen worden.”
Nu de lantaarnpalen goed in de markt zijn gezet, hebben Van den Berg en zijn team toch het idee voor dakpannen op zonne-energie weer van de plank gehaald. “We zijn weer de dialoog met de dakpan-fabrikanten aangegaan”, vertelt hij. Lachend: “Vijf jaar geleden konden ze nog zeggen dat ze niet geloofden in zonne-energie maar dat kan nu echt niet meer.”
Het bedrijf hoopt eind dit jaar, begin volgend jaar de eerste projecten met de dakpannen uit te rollen. “Ik denk dat consumenten inmiddels ook klaar zijn voor deze innovatie. Velen staan wel open voor zonne-energie maar willen niet van die grote plakkaten op het dak. Als het lukt, dan kunnen we een grote wending op het gebied van duurzaamheid veroorzaken. Dat zou geweldig zijn.”