Marieke Hart en haar man Jan Thij Bakker roken als zij in hun tuin zaten, zulke lekkere geuren uit de keuken van hun buurvrouw komen dat ze op een dag besloten de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ze mochten proeven.
Marieke Hart en haar man Jan Thij Bakker roken als zij in hun tuin zaten, zulke lekkere geuren uit de keuken van hun buurvrouw komen dat ze op een dag besloten de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ze mochten proeven. “Gelukkig reageerde de buurvrouw meteen positief ”, vertelt Hart. “Toen we thuiskwamen met een bakje met haar pompoensoep beseften we dat dit de eerste keer in drie jaar was dat we uitgebreider contact met een buur hadden gehad dan het dagelijkse groeten op straat.” Een idee was geboren.
Hart en Bakker gingen samen aan de slag om een platform te realiseren waarop mensen eten kunnen delen met hun buren. Nu, ruim anderhalf jaar later, is Thuisafgehaald.nl een enorm succes. “Ik noem het altijd een ontploft avontuur”, lacht Hart. “Toen we dit idee thuis op de bank bedachten hadden we nooit kunnen bedenken dat het zo groot zou worden.” Het platform heeft inmiddels niet alleen dekking in heel Nederland; ook in België is het een succes.
Hart gelooft dat Thuisafgehaald – waarop thuiskoks maaltijden aanbieden en buurtgenoten die geen zin of tijd hebben om te koken die voor een paar euro af komen halen – een succes is omdat het op meerdere punten in de tijdsgeest past. “Het spreekt mensen aan die geraakt zijn door de crisis en krap bij kas zitten, het spreekt mensen aan die vinden dat het individualisme in onze samenleving te ver is doorgeslagen en die hun buren willen leren kennen, het gaat voedselverspilling tegen en past in de trend waarbij mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt”, deelt de onderneemster haar visie. “Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat mensen er blij van worden.”
“Het leuke is dat het allerlei mensen aantrekt; de diversiteit van de gebruikers is heel groot”, vertelt ze verder. “Natuurlijk geldt wel: hoe dichterbevolkt een gebied, hoe beter het loopt, maar dat is echt niet alleen maar in de Randstad.”
Hart vindt het bijzonder om te zien hoe het platform vreemden dichter tot elkaar brengt. “Een paar jaar geleden was het denk ik minder goed aangeslagen omdat de stap naar contact met onbekenden nog te groot was”, denkt ze. “Inmiddels zijn mensen echter zo gewend om online dingen met elkaar te delen, zoals muziek, foto’s en tegenwoordig zelfs hun huis, dat de schroom minder groot is geworden.”
Zelf zijn de onderneemster en haar man groot fan van de deeleconomie die steeds meer aan het opkomen is. “We delen onze auto met buurtgenoten via Snappcar en als we een weekend naar Parijs gaan huren we een appartement via Airbnb. En natuurlijk maken we ook volop gebruik van Thuisafgehaald”, lacht ze. “Ik denk wel twee keer per week. We hebben heel veel leuke thuiskoks in de buurt hier in Utrecht, die veel beter kunnen koken dan ik.”
Ervaringen van een thuiskok
Voor Anouk van Duren (profielnaam: Kokkie Anoukie) uit Zutphen is koken voor Thuisafgehaald ‘een beetje een uit de hand gelopen hobby’ geworden. “ik ben altijd een enthousiaste kok geweest maar voordat ik me aanmeldde bij deze website had ik nog nooit voor vreemden gekookt, alleen voor vrienden”, vertelt ze. “Inmiddels kook ik bijna elke dag voor afhalers.” Van Duren biedt dagelijks het liefst twee verschillende maaltijden aan op het platform, waarvan een vegetarisch. “Ik probeer er altijd iets bijzonders van te maken. Ik kook graag voor afhalers die uitgedaagd willen worden om iets te eten dat ze niet elke dag op tafel zetten, zoals coq au vin.” Van Duren ziet het zelf ook als een uitdaging om zo bijzonder en betaalbaar mogelijk te koken. “Ik houd daarom de aanbiedingen van supermarkten maar ook de seizoenen goed in de gaten. Nu het herfst is maak ik bijvoorbeeld veel gerechten met pompoen. Ik vind het geweldig om te doen.”
Ervaringen van een afhaler
Erika Vreeswijk uit Vorden is een van de vaste afhalers bij Kokkie Anouk. Zij en haar man zijn zelfs zo’n fan van haar eten dat ze Anouk hebben gevraagd om ook te koken voor de gasten in hun bed & breakfast Villa Zilverlinde, als die gasten geen zin hebben om uit eten te gaan. Zelf gaan de liefhebbers van koolhydraatarm eten ook regelmatig even langs Kokkie Anouk als ze geen tijd of zin hebben om te koken. “We zijn vaak erg druk en het is een verrukkelijk gevoel om ’s ochtends te beslissen dat we die avond af gaan halen”, vertelt ze. “Het geeft lucht en ruimte aan de dag.” Toen Vreeswijk en haar man laatst gingen eten bij hun zoon die tegenwoordig in Bunnik woont, had ze – ondanks zijn belofte voor het eten te zorgen – toch van te voren even gekeken of er thuiskoks bij zoonlief in de buurt woonden. “En ja hoor, uiteindelijk hebben we daar inderdaad afgehaald. En ook dat was heerlijk”, lacht ze. “Ik vind Thuisafgehaald echt een geweldige uitvinding. Het is betaalbaar, vers en veel persoonlijker dan bij de gemiddelde traiteur.”