Nu we sinds de coronacrisis niet meer allemaal massaal aan kantoor zijn verbonden, neemt ook het aantal digital nomads toe. Voor eenpitters en werknemers met een meedenkende baas lijkt dat vaak een kwestie van je laptop inpakken en gaan, maar voor ondernemers met personeel heeft het wat meer voeten in de aarde. Toch zijn er steeds meer werkgevers die zelf ook hun biezen pakken.
Nu we sinds de coronacrisis niet meer allemaal massaal aan kantoor zijn verbonden, neemt ook het aantal digital nomads toe. Voor eenpitters en werknemers met een meedenkende baas lijkt dat vaak een kwestie van je laptop inpakken en gaan, maar voor ondernemers met personeel heeft het wat meer voeten in de aarde.
Toch zijn er steeds meer werkgevers die zelf ook hun biezen pakken. “Als je onderling goede afspraken maakt en vooral eerlijk blijft communiceren als dingen niet helemaal gaan zoals verwacht, moet het bij veel bedrijven gewoon lukken”, denkt ervaringsdeskundige Arjen van der Zee van koeriersplatform PickThisUp.
—
Arjen van der Zee en zijn gezin zijn de afgelopen jaren twee keer voor langere tijd op reis geweest. De oprichter en CEO van PickThisUp – een online platform waar je koerier- en transportbedrijven kunt vergelijken en boeken – maakte begin 2022 een roadtrip van 4 maanden door Europa en is net terug van 2 maanden in Cambodja en Vietnam.
“Tijdens de tweede coronalockdown hebben we besloten ons kantoor op te heffen. Sindsdien werken we allemaal – we hebben een vast team van 5 – remote”, vertelt de ondernemer. “En dat geeft ook mij als baas dus de ruimte om te werken waar ik wil.”
In zijn situatie is het als werkgever dus niet nodig om fysiek aanwezig te zijn, maar Van der Zee denkt dat het wel belangrijk is om goed contact te onderhouden met personeel. “Op reis heb ik wel voorbeelden gezien van mensen die net deden alsof ze aan het werk waren terwijl ze gewoon gingen surfen, waardoor ik kritischer ben gaan kijken naar remote werken”, vertelt hij. “Ik denk dat het belangrijk is om regelmatig even ‘in te checken’ en duidelijke afspraken te maken over de verwachtingen van beide kanten, maar als dat lukt dan levert deze manier van werken bedrijven denk ik vooral heel veel op.”
Door perioden in Nederland te combineren met reizen naar het buitenland, is Van der Zee de ondernemer die hij wil zijn. “Ik werk op reis voornamelijk vanuit co-working plekken en alleen al als een local daar ‘s ochtends naartoe gaan – of dat nu in de sneeuw van Luzern is, zonnige kou in Avignon, zandstormen in Malaga of hoosbuien in Porto – geeft een ontzettende motivatieboost.”
Na de eerste reis concludeerden de ondernemer en zijn vrouw echter wel dat 4 maanden eigenlijk net te lang was. Het deed ze besluiten om dit jaar ‘slechts’ een kleine 2 maanden weg te gaan. Het leven als digital nomad vraagt namelijk ook veel energie. “Als je op wilt laden, zou ik deze manier van reizen niet per se aanraden”, lacht hij. “Je staat altijd aan, vooral ook met kleine kinderen. Een avondje rustig Netflixen of een boek lezen zit er niet in, elk vrij uurtje wil je toch op avontuur óf ben je dingen aan het regelen. Wij kwamen beide keren dan ook rijk aan ervaringen en inspiratie thuis, maar niet per se ontspannen.”
“Als ik hier thuis in Nederland ben, is werken meer een routine en dat heb je als ondernemer soms ook gewoon nodig”, vervolgt hij. “In het voorjaar en de zomers willen we daarom altijd thuis zijn. In die periode komen we ook regelmatig samen met het team. Ondanks dat remote werken goed bevalt, blijft het belangrijk om elkaar fysiek te treffen. Ik merk vaak in de weken daarna dat onze video-overleggen meteen een stuk soepeler verlopen.”
—
Toen cosmetisch arts Desiree van den Berg na enkele vakanties op Aruba, het idee opvatte om met een van oorsprong Arubaanse ondernemer een cosmetische kliniek op het eiland te beginnen, was haar man Jacob Poortinga meteen enthousiast. Toch was de beslissing om met hun 3 kleine kinderen naar de andere kant van de wereld te verhuizen niet zomaar genomen. Poortinga is mede-eigenaar van New Sales Company, een marketing- en mediabureau in Naarden.
“De eerste met wie ik onze ideeën om te emigreren besprak, was mijn zakenpartner Thomas Brouwers”, vertelt Poortinga vanaf Aruba, waar het gezin sinds juli woont. “Als hij nee had gezegd, dan hadden we hier nu niet gezeten. Mijn plannen sloten echter goed aan bij de re-branding van ons bureau en de internationale ambities die daar ook bij horen. En hij wist dat ik op zoek was naar een betere balans tussen werk en privé. En dit avontuur bood me die kans.”
Waar mensen wellicht verwachten tijdsverschil lastig kan zijn bij remote ondernemen, werkt dat bij Poortinga juist mee. “Als ik om 7 uur ‘s ochtends begin met werken, is het in Nederland al lunchtijd waardoor ik dingen op kan pakken waar ze daar al mee waren begonnen. Vervolgens breng ik de middag met mijn kinderen door en kan ik de avond nog een paar uurtjes rustig werken zonder gestoord te worden vanuit Nederland”, vertelt hij. Lachend: “We draaien nu eigenlijk een soort ploegendienst.”
Hij beseft zich wel dat hij zonder steun uit Nederland deze stap niet had kunnen maken. “Het bedrijf aansturen van een afstandje gaat in principe prima, maar je hebt wel iemand nodig – of dat nou een partner of een ervaren manager is – die daar zit. En het is denk ik ook heel belangrijk om de controle te houden door zichtbaar te blijven.” Het afgelopen jaar zijn Poortinga en Van den Berg dan ook regelmatig naar Nederland gegaan. Van den Berg – die altijd heeft gewerkt als zelfstandig arts – plant dan ook afspraken in met haar vaste cliënten. Ze zijn van plan die tripjes er ook in de toekomst in te houden. Als de kinderen – die nu nog allemaal onder de 4 zijn – naar school gaan, is er al een constructie bedacht met een nanny. Zij trekt dan tijdelijk met haar gezin in bij de kinderen om voor ze te zorgen.
Dat Aruba tot het Caribische deel van het Nederlands koninkrijk hoort maakt de ondernemersavonturen van het gezin wel makkelijker dan dat ze elders op de wereld zouden werken. “Omdat we hier voor langere tijd willen blijven hebben we uiteindelijk wel een verblijfsvergunning nodig”, vertelt Poortinga. “Daar is Desiree nu mee bezig via haar Arubaanse zakenpartner Jonathan Croes en de rest van ons gezin kan daar dan vervolgens ook aanspraak op maken. Fiscaal zal er uiteindelijk ook wel wat voor mij veranderen als we ons hier voorgoed vestigen. Daar is nu een jurist naar aan het kijken, maar het kan wel gewoon, dus voorlopig zijn we niet van plan om hier weer weg te gaan. “