Houten speelgoed een tweede leven geven; dat is wat Vera Wolf-De Groot wil met haar bedrijf De Grote Wolf. "Of een derde of vierde leven. Houten speelgoed is over het algemeen veel duurzamer dan dat van plastic maar als het intensief gebruikt of incompleet is, wordt het toch vaak weggegooid. Dat vind ik zonde."
EINDHOVEN – Houten speelgoed een tweede leven geven; dat is wat Vera Wolf-De Groot wil met haar bedrijf De Grote Wolf. “Of een derde of vierde leven. Houten speelgoed is over het algemeen veel duurzamer dan dat van plastic maar als het intensief gebruikt of incompleet is, wordt het toch vaak weggegooid. Dat vind ik zonde.”
Bewuste consumenten brengen hun afgedankte speelgoed naar de kringloop- of tweedehandswinkel, maar ook daar belandt het in de prullenbak als het kapot is of er een onderdeel mist. Bij De Grote Wolf knappen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt afgedankt speelgoed op zodat er nog jaren mee gespeeld kan worden.
De enthousiaste onderneemster werkt voor haar onderneming samen met verschillende stichtingen met een houtwerkplaats waar het speelgoed wordt opgeknapt en met vrijwilligers die het leuk vinden om hout te bewerken. De taken worden niet gedachteloos verdeeld, illustreert Wolf-De Groot. “We werken bijvoorbeeld met een groep ouderen met dementie; dan zorg ik ervoor dat zij speelgoed krijgen om op te knappen waar ze zelf ook herinneringen aan hebben zodat hun geheugen gestimuleerd wordt. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
De werkplaatsen waar de onderneemster mee samenwerkt, verkopen het speelgoed vaak zelf door. Een ander deel van de opgeknapte objecten, verkoopt Wolf-De Groot in haar werkstudio (die op afspraak open is) en webshop. “Ik doe dit werk niet om er veel aan te verdienen. Mijn missie is om te laten zien dat afval niet bestaat en het taboe op hergebruik te doorbreken.”