Toen Charlotte Zum Vörde sive Vörding zeven jaar geleden Charly's All is Fair oprichtte maakte ze aanvankelijk plantaardige en biologische taarten. Al snel ruilde ze de zoetigheden in voor hartigere producten. "Ik hoorde in die tijd vaak van mensen dat ze wel plantaardig wilden eten, maar dat het opgeven van kaas een brug te ver voor ze was." Dus dook de onderneemster de keuken in op zoek naar producten die dat gemis dragelijk zouden maken.
DELFGAUW – Toen Charlotte Zum Vörde sive Vörding zeven jaar geleden Charly’s All is Fair oprichtte maakte ze aanvankelijk plantaardige en biologische taarten. Al snel ruilde ze de zoetigheden in voor hartigere producten.
“Ik hoorde in die tijd vaak van mensen dat ze wel plantaardig wilden eten, maar dat het opgeven van kaas een brug te ver voor ze was.” Dus dook de onderneemster de keuken in op zoek naar producten die dat gemis dragelijk zouden maken.
Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en bestaat het assortiment van Charly’s All is Fair uit delicatessen met namen als Cheddâh, Boerse’zin en Parm á Zaan. “Die namen refereren aan kaasproducten zodat het mensen een idee geeft waar ze de producten voor zouden kunnen gebruiken”, vertelt de onderneemster. “De Parm á Zaan is bijvoorbeeld een strooivariant die lekker is over pasta’s of pizza’s en je kunt er een goede pesto mee maken.”
Toch spreekt Zum Vörde sive Vörding liever niet over veganistische of plantaardige kaas. “De delicatessen staan op zich. Het is een heel nieuwe productgroep.”, vindt de onderneemster. “Er zijn partijen in deze markt die zich uitsluitend richten op het maken van een kaasvervanger en waarbij de ingrediënten en de smaak ondergeschikt zijn. Dat doen wij niet. Bij ons gaat het echt om de smaak. Als mensen het niet lekker vinden, kun je geen impact maken, hoe mooi of nobel je verhaal ook is.”
De producten van Charly’s All is Fair worden grotendeels gemaakt op basis van cashewnoten of zonnebloempitten. De recepturen ontwikkelde Zum Vörde sive Vörding zelf in haar keuken. Alle ingrediënten die ze gebruikt zijn biologisch en grotendeels fairtrade. “We gebruiken bijvoorbeeld de stukjes cashew die overblijven bij het pellen van de noten van een boerencoöperatie in Benin, Afrika.”
Inmiddels weten steeds meer mensen het assortiment van Charly’s All is Fair te vinden. “We liggen sinds afgelopen jaar ook bij Eko Plaza en de biologische groothandel Udea.” De komende tijd wil de onderneemster proberen meer horecazaken aan zich te binden.
Uiteindelijk hoopt Zum Vörde sive Vörding bij te kunnen dragen aan de ‘normalisering’ van plantaardige producten. “Ik hoop dat mensen in de toekomst niet meer vallen over termen als veganistisch. ‘Proef het gewoon’, denk ik soms. Het is echt heel erg lekker.”