Verse biologische boter met daslook en veldzuring uit kruidenrijke weilanden. Met hun Onkruidenboter willen de ondernemers van Van de Koe niet alleen culinair iets toevoegen; ze hopen ook bij te dragen aan de populatie van weidevogels.
Amstelland – Verse biologische boter met daslook en veldzuring uit kruidenrijke weilanden. Met hun Onkruidenboter willen de ondernemers van Van de Koe niet alleen culinair iets toevoegen; ze hopen ook bij te dragen aan de populatie van weidevogels.
Weilanden vol kruiden trekken insecten aan en worden zo een aantrekkelijke plek voor weidevogels zoals de grutto. Boeren kiezen echter vaak voor groene vlaktes zonder kruiden omdat dat minder arbeidsintensief is en meer oplevert.
“Onze missie met Onkruidenboter is tweeledig”, legt Roel Kramer uit, die het product samen met Martijn Postma bedacht. “We willen bewustwording creëren bij de consument over het feit dat gevarieerde weilanden, en daarmee de weidevogels, steeds schaarser worden. En daarnaast ondersteun je met het kopen van onze producten boeren die hun zuivelproductie met natuur combineren.”
Naast de Onkruidenboter met daslook en veldzuring brachten de ondernemers onlangs ook de smaken zwarte knoflook en salie/citroen op de markt. “Die bevatten weliswaar geen onkruiden maar wel weidevogelvriendelijke boter”, legt Postma uit.
De boters van de ondernemers slaan aan, zowel in de retail als in de horeca. Dat stimuleerde Kramer en Postma om te professionaliseren en de productie uit te besteden. Hierdoor is er ruimte ontstaan om door te groeien. “Maar we groeien organisch. We zijn continu bezig met optimaliseren, zoals het nóg duurzamer maken van onze verpakkingen door te zoeken naar alternatieven voor plastic. We onderzoeken momenteel of bioplastic werkt voor onze producten”, vertelt Kramer.