Fermenteren is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen. Met een RotPot kun je zelf thuis aan de slag gaan met deze conserveringstechniek waarbij gisten en bacteriën worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken.
Rotterdam – Fermenteren is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen. Met een RotPot kun je zelf thuis aan de slag gaan met deze conserveringstechniek waarbij gisten en bacteriën worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken.
In de RotPot zit bijna alles wat je nodig hebt om te fermenteren, zoals een weckpot en een kruidenmix; je hoeft alleen verse ingrediënten toe te voegen. Met de vier varianten kunnen gebruikers thuis zuurkool, kimchi, ketchup of roomboter maken.
“En als je het proces eenmaal onder de knie hebt kun je natuurlijk zelf gaan experimenteren met andere recepten”, aldus bedenkster Sanne Zwart. “Dan hoef je die halve bloemkool die altijd over lijkt te blijven, niet meer weg te gooien.”
De onderneemster – die voorheen in de HR werkzaam was – besloot zich een paar jaar geleden tijdens een sabbatical te verdiepen in voeding. Zwart maakte een lijstje van dingen die ze lekker vond en ging op zoek naar mensen die die producten maakten. “Een bekende leerde mij bijvoorbeeld brood bakken en het verraste mij dat je voor goed zuurdesembrood eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig hebt: bloem, water en zout”, vertelt ze.
“Fermentatie bleek de basis te zijn van dat brood. Net als bij veel andere producten die ik lekker vindt zoals kaas, droge worst, yoghurt, koffie en chocola. Zo werd mijn interesse voor fermenteren gewekt.”
Nadat Zwart zich had verdiept in de conserveringstechniek begon zij met het verkopen van gefermenteerde producten op marktjes (onder de naam Ferme Kolen) en met het geven van workshops. Het idee voor RotPot ontstond tijdens die workshops.
De onderneemster merkt dat er veel ‘kruisbestuiving’ is. “Mensen die een workshop bij me hebben gevolgd, kopen vaak een paar RotPotten om cadeau te geven. En omgekeerd komen er ook vaak mensen bij me op cursus nadat ze een RotPot cadeau hebben gekregen.”
Uiteindelijk hoopt Zwart anderen te stimuleren om anders naar voeding te kijken. “Ik wil laten zien dat voedselverspilling niet nodig is en mensen weer laten vertrouwen op het natuurlijke proces van fermenteren en op hun eigen oordeel. We zijn tegenwoordig zo verwend doordat de meeste producten het hele jaar door in de supermarkt liggen”, stelt ze.
“En we vinden dat alles steriel moet zijn en gooien producten weg zodra het de tht-datum op de verpakking heeft bereikt, ook als ze nog niet bedorven zijn. Ik wil laten zien dat het niet nodig is om alle bacteriën te doden, laat de goede bacteriën juist hun werk doen.”
Naam bedrijf: RotPot
Wie: Sanne Zwart
Wat: Doe-het-zelf fermentatiekit
Waar: Rotterdam
Officiële startdatum: april 2017
Gedane investering: €5000
Beoogde jaaromzet:€12.000 (2018)
Meer informatie: www.rotpot.nl / info@keukenboeren.nl